Természetjárás

Kirándulás a Ciblesre

A Cibles (Széples) a Kárpátok egyik legbüszkébb vulkáni hegye, Nagybányától viszonylag nagy távolságra (kb. 80 km). Városunktól Magyarlápos (Târgu Lăpuș), majd Domokos (Dămăcușeni) érintésével közelíthetjük meg legegyszerűbben.

Domokosról Alsószőcs (Suciu de Jos) felé kitérve kb. 20 km után érkezünk Tőkésre (Grosii Tiblesului). A falu északi végétől egy kövezett, elég jó minőségű erdőkitermelő út indul keleti irányba – idézhetjük az Erdélyi Gyopár egyik túraleírását –, melyen 10 km-t haladva jutunk a Bradului- (Széples-) völgy mentén felfelé található erdészházakhoz. Áthaladva jobbra a fahídon, még mindig autóval folytatjuk utunkat a régi bányakitermelésig (kb. 3 km), majd innen a kék pont jelzésen, gyalogosan kezdjük el kapaszkodónkat a bükkerdő nagy ívekben kanyargó ösvényén, ahonnan kb. 45 perc után érkezünk az Árcser-csúcs alatti tisztásra. Innen szépen belátszik a völgy, a Hudin-csúcs és a fenyves felett – még elég messze – az Árcser-csúcs. Tovább sűrű fenyvesben kanyarog az ösvény a csúcs alatti „Árcser” menedékházig (1510 m), ahol jó megpihenni az utolsó emelkedő előtt. A menedékház priccsekkel és dobkályhával van „bútorozva”, rossz idő esetén igénybe vehető a „kényelme”.

Innen több lehetőségünk is van feljutni a Cibles (Széples) csúcsaira. A kék pont jelzésen indulva 1–1,5 óra alatt mászhatunk ki előbb a sűrű fenyvesen keresztül, majd keskeny, sziklás részeken az Árcser-csúcsig (1830 m), ahonnan a főcsúcs közelinek tűnik, de addig még 20–25 perc az út. Felérve a Cibles 1839 m-es kúpjára, jó látási viszonyok mellett rendkívüli panorámában gyönyörködhetünk: északnyugatra, viszonylag közel látható a Hudin- (Hunyadi-) csúcs, majd a kapnikbányai rész, távolabb a Gutin-hegység. Keletre a Radnai-havasok délceg csúcsai, délre a Nagy-Szamos vidéke, nyugatra a Lápostól északra fekvő Sátorhegy és a szilágysági erdővidék tárul szemünk elé. Naszód, Máramaros és Lápos vidékének apró falvain, s a napfényben meg-megcsillanó templomtornyokon túl tiszta napokon északi irányba a Radnai-havasok magas csúcsai rajzolódnak ki, olykor pedig a Kelemen-havasok vonalai sejtetik magukat a messzeségben.

Fel, az oldal tetejéhez!

Nagybánya

Nagybánya (románul Baia Mare, németül Frauenbach, vagy Neustadt) - Máramaros megye központja, a (...)

tovább... Nagybánya

Koltó

A Szamos erdélyi kijáratát őrző Kővár és uradalmának falvai a XVII. század második (...)

tovább... Koltó